Дислексия

 

Отглеждането на дете с дислексия може да породи у нас много объркващи емоции и въпроси. Често се питаме дали дислексият ще се отрази в развитието или учението на детето в бъдеще. Но дислексията не е гаранция за неуспех. Тя е често срещано явление при много хора.

Изследвания показват, че има различни начини за преподаване, които могат  да помогнат на хората с дислексия да успеят. Има много неща, които можете да направите като родител.

Не се опитвайте да се справите с всичко наведнъж.  Може да започнете да помагате на детето си, първо, като научите повече за симптомите, причините за дислексията, както и решения и стратегии, които могат да бъдат използвани, както у дома, така и в училище. Децата с дислексия нямат интелектуален дефицит, те просто имат определени затруднения, свързани с четенето и възприемането на текст. Важно е да бъдат приети най-вече от семейството си, да не бъдат насилвани в обучителния процес, да бъдат разбрани, и да живеят в добра емоционална обстановка. Това ще завиши както самооценката им, така и постиженията в училищната среда.

Какво е дислексия?

Добър начин да се разбере какво е дислексия, е първо като се установи, какво не е. Това не е признак на ниска интелигентност или мързел, не се дължи на увредени зрение и слух.  Дислексията е често срещано състояние, което засяга мозъчната дейност по време на писмен и говорен процес. Тя е свързана основно с проблеми при четене.

Едновременно с това, хората страдащи от дислексия, могат да разбират и осъзнават сложни идеи. Те са изключително креативни. Просто понякога се нуждаят от повече време, за да възприемат информацията. Също така, за да се улесни, индивидът, може да се нуждае от друг вид носител на информация, напр. аудио книга вместо обикновена такава.

Важно е да знаете, че дислексията не се израства с годините. Тя е състояние за цял живот. Това съвсем не означава, че детето Ви няма да бъде щастливо и успешно. В действителност много хора с дислексия имат успешна кариера в бизнеса, науката и изкуствата.

Причини за дислексия

Ето някои от възможните причини за дислексия:

 1. Гени и наследственост. Дислексията често се предава в семейството. Ако Вие или някой друг роднина има дислексия, вероятността и детето Ви да страда от нея, е по-голяма.
 2. Мозъчната структура. Често мозъкът на човек с дислексия може да изглежда по-различно от този на човек, който не страда от заболяването. В действителност хората с дислексия показват значителни над средната интелигентност резултати.
 3. Мозъчната дейност. За да можем да прочетем нещо, нашите мозъци превеждат символите, които виждаме в звуци. След това тези звуци биват свързани в смислени думи. Обикновено тези области от нашия мозък, които отговарят за езиковите ни умения, работят по предсказуем начин. При хората страдащи от дислексия, обаче не работят по същия начин.

Симптоми на дислексия

Дислексията засяга някои хора по-тежко отколкото други, затова симптомите при Вашето дете могат да бъдат по-различни. Някои деца имат проблем с четенето, при други дислексията се проявява в трудности при писане или бъркане на посоките(ляво/дясно). Понякога в началото някои деца не изпитват затруднение при писане или четене, но по-късно се появяват проблеми със сложни езикови умения, напр. граматика,четене с разбиране или по-задълбочена писмена форма. Дислексията може да затрудни хората да се изразяват ясно, като създава проблеми при структуриране на мислите по време на разговор.

Следва да обърнем по-голямо внимание на следните няколко признака.

 1. Забавяне на словото. Проявява се най-често при деца в детската градина.
 2. Проблем с усвояването на нови думи, проблеми с римуване, проблеми с броенето и други последователни дейности.
 3. Проблем със запомнянето на факти,букви, думи, цифри.
 4. Проблем с четене на глас, с учене на чужд език, трудности при обобщаване на история/разказ/случка, неспособност да се подбират само важните факти.

Какво да направим?

Забележите ли, че нещо необичайно се случва с детето Ви, добре е да се консултирате със специалист. Освен съдействието, което ще получите от професионалиста, може да погледнете съветите от нашия списък „Подкрепа у дома“.

„Подкрепа у дома“

 1. Четете на глас всеки ден. Изслушвайте търпеливо детето си и се фокусирайте върху усвояването на информацията. Може да четете книжки с картинки, списания, билбордове, инструкции, знаци и др.
 2. Развивайте въображението на Вашето дете, като избирате материалите за четене според възрастта му. Децата с дислексия са по-склонни да преборят състоянието, ако темата, която се разглежда е от голям интерес за тях.
 3. Използвайте аудио книги. Такива може да намерите в местната библиотека, онлайн или книжарници, които продават книжки със CD към тях. Слушането на историята докато едновременно гледа думите, би улеснило детето по време на четене.
 4. Съсредоточете се върху усилията, а не върху резултата. Хвалете детето си, за това, че се опитва. Насърчавайте го, помагайте му. Припомняйте му, че всеки прави грешки и няма нищо лошо и срамно в това. Вашата подкрепа ще помогне на детето Ви да остане мотивирано.
 5. Поставете се на мястото на детето си. Опитайте се чрез очите му да разберете какво е усещането да имате дислексия. Просто признайте на детето си, че Вие го разбирате и няма от какво да се притеснява. Това ще засили доверието и връзката помежду Ви!

 

 

Какво е дислексия