daily-tips-8-10-learning-activity-help-your-child-learn-a-new-language

 

Всяко дете е уникално само по себе си, не прилича на никое друго и има собствен път, който трябва да извърви към израстването. Децата са различни и именно поради това, всяко едно от тях се учи и развива с различни темпове.

Въпреки това, ако забелязвате, че рожбата Ви изпитва известни затруднения с четенето, писането и говора, то това може да се дължи на дислексия. Затова в тази статия ще разгледаме примери за дислексия в различните възрасти.

Дислексия в предучилищна възраст

Децата в предучилищна възраст могат да дадат ранни предупредителни признаци на това състоянието много преди да започнат да четат. Това се случва, защото дислексията може да повлияе на различни езикови умения, на които се гради възможността за безпрепятствено четене след време. Ето няколко „червени лампички“.

 1. Говорът на детето Ви не отговаря на неговата възраст. Това е случай, в който малчуганът все още използва свой собствен език, когато се изразява. Забавянето на говорното развитие е един от първите признаци на дислексия.
 2. Детето изпитва затруднение да назовава нещата с техните правилни имена. Например, такъв случай би бил, ако Вие го помолите да Ви донесе лъжица, а то Ви подава вилица. Това е защото дислексията засяга частта от мозъка, която се грижи именно за разпознаването на цветове и различни обекти. Поради тази причина детето може да изпитва проблем при свикването с нови предмети и символи.
 3. Детето не следва насоки, заповеди, молби. Такъв е случая, когато го помолите да вземе якето и обувките си, а то вземе само якето. Страдащите от дислексия изпитват затруднения с последователността и изпълнението на няколко неща едновременно. Затова изпълняват най-често или само първата част от молбата, или само последната.

Ако детето Ви непрекъснато се сблъсква с тези предизвикателства е добре да потърсите помощ от специалист. Такъв в случая би бил лекар, учител или лицензиран психолог.

Дислексия в началното училище

В училище, от децата, се очаква да четат и пишат все повече и повече с всяка изминала година. Именно поради тази причина е много лесно да разпознаете дислексията в тази възраст. Ето няколко предупредителни знаци.

 1. Детето изпитва проблем при произнасянето на звуци. Например, не е сигурно на коя буква от азбуката, кой звук принадлежи. С израстването децата стават все по-сензитивни относно самите тях, и разбират, когато нещо ги затруднява и не могат да се справят. Заради това, когато е в клас, детето може да откаже да чете на глас пред всички, за да не се чувства унизено. Четенето е процес на дешифриране на думите в определени звуци. Дислексията може да затрудни това дешифриране.
 2. Не изпитва никакъв интерес към книги, дори те да са подрбани според интересите му. Когато детето изпитва трудности в четенето, то среща проблема с неразбирането на изреченията, контекста и сюжета на историята.
 3. Забравя бързо важни детайли. Децата имащи дислексия трябва да се концентрират много докато четат или слушат. Това ги кара просто да „приключат по-бързо със задачата“ отколкото наистина да вникнат в смисъла и да я разберат.
 4. Обърква подредбата на буквите. Пример за това е, когато детето Ви казва „житовно“ вместо „животно“, „радхозка“ вместо „разходка“ и т.н. Същото важи и за правописа, например, „офца“ вместо „овца“, „свадба“, „слатко“ и т.н. Това са типични примери, които доказват, че дислексията не засяга само четенето.

Дислексия по време на основното образование

Не е необичайно някои признаци на дислексия да се появят в средното училище. Допълнителното натоварване през този период, успява да „демаскира“ децата и техните притеснения започват да излизат наяве. Ето и някои от най-често срещаните предупредителни знаци на дислексия във възрастта от 5-8 клас.

 1. Детето чете твърде бавно. Вече отделихме много точки относно четенето, но то е най-ефикасният индикатор за подобен проблем. Когато детето Ви изпитва затруднение в тази област е важно да имаме предвид неговата възраст. Тъй като някак е всеобщо прието, че трудното четене при дете в първи клас е нещо нормално, то затрудненото четене при шестокласник е сериозна „червена светлина“, че нещо не е наред.
 2. Често не може да се изрази гладко. Това се случва, например, когато детето докато разказва история отнема твърде много време за намиране на правилните изразни средства и фрази. Вместо това, докато мисли как да формулира мисълта си, то използва удължаване на звуци като „ъъъ“, „ааа“, „иии“ и т.н, както и паразитни думички като „нали“, „това“, „такова“.
 3. Изпитва трудности при писането на есета, разкази и домашни. Пример за това са честите повторения на една и съща дума прекалено много. Затруднява се да изразява идеите и мислите си в последователен ред без да прави граматични, писмени или пунктоационни грешки.
 1. Затруднява се да се „влее в средата“. Когато детето изпитва затруднения свързани с комуникативните си способности, то може да се затвори в себе си и да откаже каквото и да било общуване с околните. По този начин то не разбира и отказва да приеме дори и езика на тялото като начин за комуникация. Така то само се отлъчва от съучениците и връстниците си.

Дислексия в гимназията

Някои тийнеджъри, които изглеждат демотивирани и мързеливи, действително може да се борят с дислексия. Доста от признаците на това състояние се припокриват с тези в средното училище, но все пак ще разгледаме някои основни, които се отличават. В тази възраст освен, че може да засегне умения като четене и разбиране, тя може да „отключи“ проблем дори и с шофирането. Ето някои от основните признаци на дислексия в гимназията.

 1. Вашият тийнеджър има нужда от допълнително обяснение. Например да вземем една басня. Това са най-често разтоварващи истории, които обаче отразяват действителни житейски ситуации. Ако детето Ви страда от дислексия, то изпитва нужда винаги от допълнително разяснение на поуката в края на разказа. Същото се отнася за вицове, шеги и най-вече за двусмислени изказвания. Дислексията затруднява асимилирането на повече от един факта, особено, когато той може да има две различни значения. Това може да предизвика обърканост у детето.
 2. Липса на ориентация. Например, ако детето Ви все още бърка ляво и дясно или четирите посоки на света. Дислексията може да го затрудни при изпълнението на навигационни задачи.
 3. Изпитва затруднение в научаването на чужд език. Нека признаем, че просто има хора, на които им се отдават различни предмети в училище. На едни им харесва математика, на други биология, на трети химия и т.н. Може би на Вашето дете просто не му харесва да учи чужди езици, но нека не забравяме, че има индикатори, които ни подсказват дали наистина е от нежелание или проблемът се крие някъде по-дълбоко. Признак на дислексия в ученето на друг език, е това какви чувства поражда процеса на учене, у детето. Ако то се чувства често изтощено, уморено и потиснато след като е прочело само две изречения, то тук можем да изпитаме известни притеснения. Децата страдащи от дислексия просто налучкват думите и техните значения на чужд език. Както вече изяснихме проблема с четенето, писането и говоренето в ранна детска възраст , по същия начин дислексията затруднява още повече ученето на чужди езици в бъдеще.

Не забравяйте, че в дислексията няма нищо срамно, нищо неестествено и ненормално. С адекватна и навременна помощ от специалист по областта ще се справите успешно. Нека само отбележим, че едни от най-любимите ни световни звезди „страдат“ от дислексия. Сред тях са Дженифър Анистън, Орландо Блум, Упи Голдбърг, Джим Кери, Киану Рийвс, Кийра Найтли, Били Боб, Лорета Янг, Джей Лено, Шер, Салма Хайек, Стийв Джобс. В този списък бихме добавили и няколко велики имена, играещи изключителна роля в човечеството през годините. Това са Леондардо да Винчи, Кюри, Галилей, Никола Тесла и много други.

Именно този списък с влиятелни личности е самото доказателство, че дислексията не може да попречи на успеха и щастливия живот, стига да сме достатъчно смели и да го искаме с цялото си сърце!

Как да разпознаем дислексията при децата