Открай време наблюдаваме тенденцията на прекомерна амбиция за отлични оценки в училище. Не можем да отречем, че и ние като малки сме били наказвани и са ни се карали, ако нямаме хубава оценка, имаме забележка или пък госпожата се е оплакала от нас, че сме мързеливи и не ни се учи по даден предмет. Да, няма да излъжем, като си признаем, че понякога наистина е ставало въпрос за мързел, друг път до нежелание, или дори временно отлагане на уроците. Но бихме могли и да си зададем въпроса „Защо се получава така?“. Време е да се запитаме дали наистина децата са мързеливи и демотивирани, или всъщност проблемът се крие много по-дълбоко, а именно в цялата образователна система?

Свидетели сме как от много време насам се лансират само някои предмети като литература, математика, разказвателни предмети. А някъде доста по-назад в „класацията“ остават изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт, домашен бит и техника. Защо, когато имаме двойка по математика, знаем, че родителите ни биха се ядосали, биха ни наказали, и крием тази оценка от тях колкото се може по-дълго. А когато става въпрос за ниска оценка по рисуване, мама и тате казват „Е, и ние не сме художници. То за тази работа трябва талант и въображение.“ Тук стигаме до изводът, че за математиката също трябва бърз, точен и аналитичен ум, а не всеки го притежава, но пък всеки държи на високото ниво по този предмет…следователно би трябвало да се запитаме, има ли двоен стандарт в днешната образователна система, и наистина ли става въпрос единствено за вродени талант, въображение, аналитичност, точност, бързина или това са все качества, които спят във всеки един от нас и чакат да бъдат събудени и развити?

Истината е, че изкуството под каквато и да е форма, спомага за развитието на децата, разгръща потенциала им и отключва у тях незнайни досега възможности.

Предимства в развитието на детето чрез изкуство.

 1. Двигателни умения. Много от действията участващи в изкуството, като правилното държане на четка или драскането с пастел, са от съществено значение за развитието на финната моторика при детето. Учени от Американския Национален институт по здравеопазването съветват, от 3-годишна възраст децата да започнат да изрисуват кръгове и овални геометрични фигури, както и да се запознаят с „ножици-играчки“ (такива, които не застрашават от порязване и имат предпазители). Около 4-годишна възраст вече могат да бъдат в състояние, където да чертаят квадрати, правоъгълници и с Ваша помощ да започнат да изрязват фигурите в прави линии. Много предучилищни програми наблягат на използването на ножици, защото именно те развиват сръчност, която след това е от голяма полза при писането.
 2. Развива езиковите умения. За много малки деца, изкуството предоставя възможността да развият въображението си, както и начина, по който да изразяват идеите си. С помощта на изкуство малките деца много по-лесно запомнят и асимилират думи, обекти, цветове, действия. Например, вземаме един лист хартия, смачкваме го и го подаваме на детето, казвайки му, че това е „топче“. Така то неминуемо повтаря думата, и вече е запомнило, не само, че това се нарича топче, но също така и как изглежда. В юношеска възраст пък, изкуството помага на децата да изразяват своите идеи, обогатява мислите им и им дава възможността да говорят свободно за чувствата и мислите си.
 3. Развива визуални умения. Рисуване, скулптуриране, реализиране на всякакви арт идеи включващи мъниста, подръчни материали, брокат, пайети. Всичко това развива визуално-пространствени умения, без които животът ни би бил изключително труден.
 4. Изобретателност. Когато децата са насърчавани да изразяват себе си и да поемат рискове в създаването на изкуство, те развиват чувство за иновация, което ще бъде от голямо значение в бъдеще като възрастен.
 5. Създаването на изкуство е фин начин за децата да правят свой избор и да вземат сами решение. Нека вземем един прост пример. Рисунка. Всеки етап от рисуването изисква вземане на решение: какъв цвят да се използва, колко дебела трябва да е линията, какъв размер е необходимо да бъде даден обект. С всеки следващ избор детето става все по-самостоятелно.
 6. Всеки има въображение. Изкуството, обаче е начинът, то да се превърне в реалност. Чрез изкуството децата създават нещо, което до този момент само са си представяли. По този начин те могат да създават визуални прояви на абстрактни идеи.
 7. Изкуството е средство за общуване. Идеи, чувства и решения, представени по начин, различен от устния или писмения.

Ето и няколко забавни начина, чрез които може да включите изкуството във Вашето ежедневие заедно с детето Ви.

 1. Когато четете нещо, правете го драматично. Представте си, че сте на сцена и семейството е Вашата многобройна публика, която ще Ви ръкопляска в края на представлението.
 2. Пазете стари костюми, маски, шалове, аксесоари, шапки, обувки, елементи. В даден момент могат да Ви помогнат, когато на Вас или детето ви хрумне арт идея.
 3. Създайте си едно малко „арт кътче“ в дома. За целта събирайте на едно място различни маркери, флумастри, бои, моливи, лепила, хартии, брокати, акварели, пластелин, четки, интригуващи предмети. Така във всеки един момент ще имате достъп до богат инвентар от предмети, които ще може да ползвате винаги, когато искате да разпуснете и да се забавлявате.
 4. Разширете своя музикален репертоар у дома и в колата. Пейте, танцувайте и се наслаждавайте заедно на разнообразието.
 5. Проверявайте и следете програмите по изкуства извън училищно време. Летните лагери въз основа на изкуството, например, са добър начин детето Ви да прекара лятото образователно, интересно и в същото време разпускащо от целогодишните уроци в училище.
 6. Най-важното – създавайте спомени заедно. Рисувайте, чертайте, играйте, правете снимки, събирайте сувенири, бъдете креативни.

Не забравяйте, че най-важната съставка в рецептата са Вашите любов и интерес. Така ще го насърчавате и ще му покажете, че оценявате това, което прави по време на всеки етап от творческия процес.

 

Източник: www.childdevelopmentinfo.com/learning/multiple_intelligences/the-importance-of-the-creative-arts-for-children-and-teens/

Значението на изкуството в развитието на детето